Om Vaxholm Filmstudio

Föreningen vill visa bra kvalitetsfilm som ger tankar, nya upplevelser och inspiration. Tillsammans med våra medlemmar vill vi utforska vilka filmer som ni vill se framöver. De gör vi genom att på flera olika sätt uppmana medlemmarna att berätta för oss vad de tyckt om de filmer vi visar. Vi vill också skapa förutsättningar för trivsam social samvaro och möjlighet för den som vill att diskutera filmen efteråt. Att ge möjlighet att se film till en låg kostnad är också ett av våra mål. Det vi vill förverkliga genom att i föreningen ha många volontärer som bidrar till verksamheten. Filmstudion kommer visa filmerna på Vaxholms Biograf. Interimsstyrelsen består av: Agneta Wollert Stalder, ordförande, Kerstin Olander, sekreterare och Monika Palm, kassör.

Om föreningen

Vaxholms Filmstudio är en ideell förening med syfte att främja intresset för film i
konstnärligt och allmänkulturellt avseende. Föreningen vill skapa förutsättningar för trivsam social samvaro och möjlighet att se

och diskutera film till en låg kostnad.

Bilaga

Stadgar

Om vår biograf

Det är en biograf med anor som stod klar vintern 1917. Dörrarna öppnades för publik under 1918 och den första filmen var Berg-Eyvind och hans hustru. Fram till femtiotalet hade biografen sina glansdagar. Hur biografen såg ut då är det få som minns men den hade flera hundra sittplatser. Kanske var det 340. Oavsett var det långt mer än dagens 133. Fördelen är att dagens besökare sitter mycket bekvämare. Det som finns bevarat är den första bioduken som inte var en duk. Det var en vitkalkad stenvägg, som fortfarande finns kvar bakom den moderna utrustningen.

På trettiotalet blev biografen en del av Svenska Bio, som drivs av familjen Fornstam än idag. På sjuttiotalet sålde familjen Fornstam biografen till ett musikförlag. De ville göra om allt till en musikstudio men då sa vaxholmarna ifrån. De  fick sin vilja fram och 1977 köpte kommunen biografen. Många biografägare och föreståndare har kommit och gått sedan den tiden. 

Det nya millenniet innebar ett vägskäl för alla biografer. Knattrande projektorer som visade film på 35 mm dög inte längre. Allt skulle bli digitalt. Den nya tekniken har dock sina fördelar. Tidigare fick vi nöja oss med att visa filmer flera veckor eller månader efter de snofsiga biograferna i Stockholm. Numera är det snarare regel än undantag att visa filmerna redan från premiärdagen. 

Kontakt styrelsen

Här kan du se vilka som ingår i filmstudions styrelse. Du når oss på epost: vaxholm@filmstudio.se


Ordförande

Agneta Stalder

Kassör

Monika Palm

Sekreterare

Miriam Almebäck